Istorija ptice emu i emu ulja je prilično neverovatna. Evo nekoliko činjenica o ovoj ptici iz daleke Australije.

Emu je praistorijska ptica koja postoji više od 80 miliona godina. To je najveća ptica u Australiji. Može biti visoka od metar i po do skoro dva metra.

Ne može da leti, ali kada trči razvija brzinu i do 70 kilometara na sat i poznata je po tome što sjajno pliva.

Poznata je, takođe, i da ima snažan imuno sistem, tako da se brzo izleči od većine povreda.

Emu ptici je Australija postojbina i hiljadama godina su Aboridžini koristili njeno meso i kožu za odeću ali i ishranu. Meso od emu je veoma zdravo i karakteriše ga niska masnoća. Mnogi smatraju da je to zdrava alternativa govedini. Koža se može osušiti i koristiti za odeću. Kljun i nokte na nogama često su domoroci koristili za nakit.

Emu ima debeli „rezervoar“ masti na leđima. On ga štiti od intenzivne vrućine i sunca.

 

Kako su otkrivena zdrava ulja?

Australski aboridžini su od vajkada koristili ulje od emu ptice u svojoj narodnoj medicini. On su sušili kožu emua i iz nje na taj način cedili ulje.

Ulje je sakupljano i korišćeno u različite svrhe. Aboridžini su naučili da je ulje od emua izvrstan balzam za lečenje bolova u mišićima, opekotina, posekotina, upaljenih zglobova i artritisa. Ulje je takođe upotrebljavano kao prirodni hidratant i korišćeno za zaštitu kože od jakog sunca i vetra. Zbog tih svojstava, ulje od emu ptice je u Australiji imalo široku primenu.

Legenda kaže da je jedan australijski doktor otkrio emu ulje tokom izučavanja aboridžinske medicine i da je bio toliko zaprepašćen lekovitim sposobnostima koje je spoznao da je uzimao uzorke i nosio ih u laboratoriju na daljnje ispitivanje.

 

Emu – velika ptica s velikim potencijalom

Emu ptice danas se uzgajaju na farmama u Sjedinjenim Državama, Kanadi i širom sveta.

Meso od emua se koristi u mnogim restoranima. Ono ima više proteina nego govedina i ćuretina, a istovremeno ima znatno manje masti. Zapravo, ono je 97% bez masnoća, a većina emu mesa je steroidna, hormonska i bez antibiotika. Meso takođe ima dosta gvožđa i vitamina B12, malo kalorija i holesterola.

Potencijal za ovu jedinstvenu pticu je neograničen. Emu ulje sve više traže farmaceutske firme, bolnice i apoteke, kao i prodavnice zdrave hrane. Takođe, naučnici izučavaju korišćenje emu ulja kao prirodnog „nosača“ lekova, zbog njegove sposobnosti dubokog prodiranja u kožu.

Emu ulje definitivno sjajno pomaže u smanjenju upala, ubrzava lečenje kože i povećava njenu vlažnost. Naučnici tek počinju da otkrivaju onu ​​neverovatnu priču o emu ulju i njegovim efektima.